torstai 3. marraskuuta 2011

Toiminnanohjausjärjestelmän käytettävyys valintakriteerinä

Käytettävyysasiantuntija Aapo Puskala oli tehnyt VR:n verkkokaupasta käytettävyysarvion. Poikkeuksellista tässä on se, että Puskala on käyttänyt viikon omaa aikaansa 55-sivuisen arvion tekemiseen ja tehnyt sen pyytämättä. Toistaiseksi VR ei ole kommentoinut käytettävyysarviota, eikä tehnyt korjauksia verkkokauppaansa.

Toiminnanohjausjärjestelmää hankittaessa yksi valintakriteeri on usein käytettävyys. Tarjouspyynnössä tai vaatimusmäärittelyssä saattaa olla yksinkertaisesti ilmaistu: "järjestelmän tulee olla helppokäyttöinen". Mitä jos yksi evaluoitavista järjestelmistä ei olekaan helppokäyttöinen? Kuinka tämä helppokäyttöisyys arvioidaan? Tuollaiseen vaatimukseen on helppo vastata yhdellä sanalla kyllä tai ei.

Onneksi monessa järjestelmässä käyttöliittymää voi muokata joustavasti koskematta ohjelmakoodiin. ERP:n toiminnallisuudet on usein ryhmitelty parhaiden käytäntöjen ympärille ja mikäli oman yrityksen prosessit poikkeavat jossakin kohtaa totutusta, voidaan käyttöliittymää mukauttaa vastaamaan haluttua toimintatapaa.

Uutena suuntauksena voi selkeästi nähdä, että kansainväliset toimijat ovat kehittäneet järjestelmiään ja huomioineet ERP:n käytettävyyden. Huippumodernit käyttöliittymät Rich Clientteineen ja vektorigrafiikkoineen ovat jo arkipäivää. Lawson on ollut edelläkävijä ja julkaissut vuonna 2007 Lawson M3 järjestelmän Smart Office käyttöliittymän, joka perustuu .net3 -teknologiaan. Epicor 9 on julkaistu vuonna 2009, IFS Enterprise Explorer vuonna 2011, Jeeves julkaisee uuden Insight käyttöliittymän vuonna 2012 ja Microsoft julkaisee AX:stä uuden version vuonna 2012. Oletan, että myös SAP:lta tulee uusi käyttöliittymä 2012.