perjantai 10. helmikuuta 2012

Epäonnistunut ERP-hanke johti tulosvaroitukseen

Tietoviikko kirjoitti 22.12.2011 jutun vuoden 2011 noloimmista erp-mokista.

Konkreettiset esimerkit epäonnistuneista hankkeista toimivat varoittavana esimerkkinä. Olisi mielenkiintoista lukea taustoista, mutta ongelmat julkaistaan tiedotteissa ja tulosvaroituksissa, eivätkä yritykset halua kertoa tarkemmin näistä hankkeista.

Yksi kuuluisimmista epäonnistuneista projekteista on FoxMeyer Drugsin SAP-hanke vuodelta 1993, jonka seurauksena yritys meni konkurssiin. Tästä hankkeesta on kirjoitettu paljon. FoxMeyer Drugsin liikevaihto oli 5 miljardia, joten voimme todeta että suuretkaan yritykset eivät ole turvassa. FoxMeyerin hanke ei suinkaan ole ennen kuulumaton, vaan vastaavia tapauksia on useita.

Tietoviikon artikkelissa esiin tuotujen mokien joukossa ei ollut kotimaisia hankkeita. Täkäläisessä kulttuurissa ongelmat eivät pääse lehtiin kovin helposti, mutta esimerkiksi osavuosikatsauksissa niistä on mainintoja. Googlella on hyvä muisti ja sen avulla löysin muutaman esimerkin epäonnistuneista suomalaisista projekteista.


Vuosi 2010:
  • Onnisen tulostiedotteessa kerrotaan toiminnanohjausjärjestelmän ongelmien heikentäneen liikevaihtoa ja tulosta.
  • Vaisalan toimitusjohtaja viittaa Taloussanomien jutussa toiminnanohjausjärjestelmän ongelmiin.
  • Nanso Groupin tiedotteessa kerrotaan järjestelmäongelmien aiheuttaneen hitautta tuotannon ohjauksessa ja tilausten käsittelyssä.

Vuosi 2009: 
  • Panostajan osavuosikatsauksessa kerrotaan LukkoexpertSecurityn toiminnanohjausjärjestelmän vaikeuksista

Vuosi 2006:
  • Arvopaperi kirjoittaa Cencorpin huonon kannattavuuden johtuvan toiminnanohjausjärjestelmästä.

Vuosi 2005:

  • Onnisen Norjan yksikön tuloksen kerrotaan heikenneen toiminnanohjausjärjestelmään liittyvien ongelmien seurauksena.


Onnisen vuosikertomus vuodelta 2005 on poikkeuksellinen sisällöltään. Tuloskertomuksessa mainitaan 24 kertaa sana "toiminnanohjausjärjestelmä". Ei ole tainnut olla helppo vuosi.

Epäonnistuneita hankkeita tutkimalla saamme arvokasta tietoa sudenkuoppien välttämiseksi. Aihe on akateemisen lopputyön arvoinen tutkimuskohde.