torstai 22. joulukuuta 2011

Palkkapussi toiminnanohjauksen pyörteissä

Vuoden 2011 aikana puolustusvoimien palkanmaksuongelmat ovat olleet esillä useaan kertaan, mutta tuskin ne kiinnostavat muita kuin asianosaisia eli puolustusvoimia ja järjestelmän toimittanutta konsulttitaloa. Yksilön kannalta palkka on hyvinkin merkittävä asia. Suurin osa palkasta kuluu asumis- ja ruokamenoihin. 

Työsopimuslain 2 luvun 13 § säätelee palkan maksuaikaa ja -kautta seuraavasti:

Palkka on maksettava palkanmaksukauden viimeisenä päivänä, jollei toisin sovita. Jos aikapalkan perusteena on viikkoa lyhyempi aika, palkka on maksettava vähintään kaksi kertaa kuukaudessa ja muussa tapauksessa kerran kuukaudessa.

Onko puolustusvoimat rikkonut lakia epäonnistuneen tietojärjestelmähankkeen seurauksena? Kenet haastetaan oikeuteen siinä tapauksessa? Mikäli kyseessä olisi yritys, olettaisin toimitusjohtajan istuvan syytetyn paikalla. Puolustusvoimien ylipäällikkö on Tarja Halonen. Mielenkiintoinen ajatus. 

Tietoviikko uutisoi palkanmaksuongelmista 20.12.2011 otsikolla Puolustusvoimien palkanmaksuongelmat jatkuvat ensi vuoden puolelle. Jutussa kerrotaan ongelmien taustoista:

Uuteen järjestelmään siirryttäessä laiminlyötiin työntekijöiden perehdytystä. Lisäksi siirtymäkauden työsumaa hoidettiin liian harvojen käsiparien voimin.

Mustaniemi ei halua spekuloida, onko syy ollut puolustusvoimissa, vai esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmän laajennuksen toimittaneessa Accenturessa.

”Puutteita oli ainakin resursoinnissa ja osaamisessa. Lisäksi järjestelmästä löytyi teknisiä vikoja. Kyllä tässä on ainakin meillä itsellämme peiliin katsomisen paikka”, Mustaniemi huokaa.

Jokaisessa suuremmassa järjestelmähankkeessa käyttäjien koulutus on otettava huomioon projektisuunnitelmassa. Menestyvillä toimittajilla projektityömalli huomioi koulutuksen luonnollisena osana projektia. Toimittajan projektipäällikön vastuulla on seurata projektisuunnitelman toteutumista ja vastuun kantaja pitäisi löytyä helposti.

Molemmat osapuolet toivovat molempien kannalta epämiellyttävän tilanteen ratkeavan mahdollisimman nopeasti. 
Takarajaksi palkanmaksuongelmien selvittämiseksi on nyt asetettu 1.3.2012, jolloin uusista palkankorotuksista ja -korjauksista sovitaan. Mustaniemi toivoo, että neuvottelut voitaisiin silloin aloittaa ”puhtaalta pöydältä”.
Mahdollisimman nopea ja kvarttaalin päähän sijoitettu takaraja ongelmien selvittämiseksi eivät ole näköjään mahtuneet samaan kappaleeseen. Ei niiden pitäisikään.