maanantai 5. joulukuuta 2011

Paloharjoitus tänään kello 12:00

Tiedon ongelmat Ruotsissa eivät ole vielä ohi. Dagens Industri uutisoi 1.12. ettei ole varmuutta, koska ongelmat saadaan ratkaistua:
Oklart när Tieto kan lösa dataproblem
Tietoviikko kirjoitti vielä perjantaina 2.12. datastrofista:

Tieto törmäsi Ruotsissa "siniseen kuolemanruutuun"
Tämä on jo kolmas ongelma. Sininen kuolemanruutu (engl. blue screen of death, bsod) on Windows käyttäjien riesa, järjestelmävirhe. Nimi juontaa juurensa siitä, että koko kuvaruudun täyttävä virheilmoitus näytetään sinisellä taustalla ja virhe on vakava.

Koska virtuaalikoneista otetun varmuuskopion palauttaminen ei onnistunut, Tieto yritti palauttaa viimeisimmän kopion nauhavarmennusjärjestelmästä. Tällöin ongelmaksi muodostui kuitenkin se, ettei Tiedolle varmuuskopiointiohjelman toimittaneen Legato Networkerin asiakasohjelmisto ole yhteensopiva Windows 2008 R2 -version kanssa.

Näillä ongelmilla voisi herkutella pitkään, mutta kuinka niiltä voidaan välttyä? Kuinka voimme minimoida riskit kun datastrofi osuu omalle kohdalle?

Me kaikki tunnistamme palohälytyksen äänen. Se on vellikelloa korkeampi ääni ja soi yhtäjaksoisesti kunnes joku sulkee sen. Useimmat meistä ovat osallistuneet paloharjoitukseen. Kun kuulemme palohälytyksen ensimmäinen ajatus on usein: "väärä hälytys tai harjoitus". Kuitenkin kun tosipaikka on kyseessä, osaamme poistua rakennuksesta rauhallisesti odottamaan palokunnan tuloa. Miksi näin? Koska vakava riski on tiedostettu ja ongelmaan on varauduttu. Tärkeät tiedot ovat paloturvallisessa kaapissa, poistumistiet on merkitty, asunnoissa on palohälyttimet ja julkisissa tiloissa sprinklerit.

Yrityksenne riskisuunnitelmassa on kohta tietoriskit. Tässähän kohdassa on lueteltu kaikki kuviteltavissa olevat asiat ja tilanteet, jotka voivat aiheuttaa häiriöitä tietohallinnossa. Muistellaanpa Tiedon tapausta ja rikkoutunutta levyjärjestelmää. Yhdistetään tähän paloharjoitus. Vedetään tietoliikennekaapeli irti toiminnanohjausjärjestelmästä ja katsotaan mitä tapahtuu seuraavan 48 tunnin aikana.

Toiminnanohjaukselle tehtävä paloharjoitus voisi sisältää esimerkiksi uuden laitteistoympäristön pystyttämisen varmuuskopioista. Kauanko tähän menee aikaa? Mitä tietoja olemme menettäneet?

Paloharjoitus tänään kello 12:00. ERP-palveliympäristömme on tuhoutunut räjähdyksessä. Hankimme uudet laitteet ja rakennamme järjestelmäympäristömme uudestaan mikäli varmuuskopiot saadaan palautettua. Laskennalliset myyntitappiot 125 000 euroa päivässä. Aikaa on 72 tuntia ennen kuin ensimmäinen merkittävistä asiakkaistamme sanoo yhteistyösopimuksen irti.