tiistai 27. joulukuuta 2011

Turvallinen konesali toiminnanohjausjärjestelmälle

Tietoviikko on kirjoittanut Jouluaattona 24.12.2011 Tiedon marraskuisista konesaliongelmista. Tällä kertaa toimittaja on ollut joulumielellä ja vähätellyt ongelmia.

Täysin vastaavaan vikaan ei Tiedon Suomen-konesaleissa voida törmätä. Täällä ei ole käytössä Ruotsissa rikkoutunutta laitetyyppiä ja -merkkiä tai muunmerkkisiä kyseistä välimuistin käyttötapaa hyödyntäviä laitteita.

Toiminnanohjausjärjestelmän lamautuminen saattaa laumauttaa koko yrityksen toiminnan. Tämä riski on otettava huomioon tehtäessä päätöstä konesalista.

Tiedon Suomen ja Baltian liiketoiminnasta vastaavan johtajan Ari Järvelän mukaan konesalivikoja ei tarvitse muutenkaan pelätä.

”Tällaisten moninkertaisten, päällekkäisten laitevirheiden ketju on äärimmäisen harvinainen”, Järvelä sanoo.

Koska äärimmäisen harvinainen on subjektiivinen käsite, päädyin etsimään tietoa konesaliongelmista Suomessa. Löysin seuraavat uutiset:


Uusi Suomi 5.2.2011, Elisan kännykkäverkko romahti 
Elisan mukaan vikaa etsitään parhaillaan. Ilmeisesti kyse on runkoverkossa oleva ongelma. Yhtiö kertoo, että tällaisen vian aiheuttaa sähkövika tai tulipalo konesalissa.

It-viikko 25.1.2011, OP-Pankin viat johtuivat Tiedon konesalista 
Tietoliikennehäiriön perimmäistä syytä ei Halénin mukaan vieläkään tiedetä.

Helsingin Sanomat 27.12.2010, Palveluntarjoajan vika haittasi VR:n ja Finnkinon lipunmyyntiä

Syynä häiriöihin oli palveluntarjoaja Logican konesalin remontista aiheutunut sähkövika, joka esti myös varageneraattorin toiminnan.

Digitoday 18.8.2008, 1500 palvelinta kärsi Nebulan katkoksista 
Nebulan Lauttasaaren konesalissa ups-järjestelmiä syöttävä pääkeskus vaurioitui sunnuntaina illansuussa. Valmistusvian takia ylikuumentunut pääkytkin suli ja katkaisi yhden vaiheen sähkönsyötön.

Digitoday 16.5.2005, Upsin kärähtäminen toi palokunnan Elisan luolaan

Ups- ja konesalitiloissa on automaattinen sammutusjärjestelmä. Se ei kuitenkaan lauennut, sillä lämpötila ei kohonnut kriittiseen pisteeseen, Aromaa sanoi.

Tietokone 11.5.2006, Räjähdys konesalissa hajotti taideteollisen it-laitteet 
Tapaus on havahduttava esimerkki turhan vähälle huomiolle jääneestä ongelmasta, joka voi aiheuttaa suuria ongelmia tietojärjestelmissä.

Edellisen vuoden sisällä on sattunut kolme äärimmäisen harvinaista tapausta. Tomi Dahlberg kertoo oman mielipiteensä asiasta:

Turun kauppakorkeakoulun erikoistutkija Tomi Dahlberg on Järvelän kanssa samaa mieltä siitä, että tämänkaltaiset ”mahdottomuudet” ovat konesaleissa hyvin harvinaisia

Minä olen sitä mieltä, että tämänkaltaisia tapauksia ei tule kutsua mahdottomuuksiksi, eivätkä ne ole hyvin harvinaisia.

Lisäksi tällaiset ongelmat yritetään, ja osin onnistutaankin, pitämään piilossa.

Julkisuuteen tulleiden ongelmien määrä jo itsessään on niin suuri, että konesalin vikaantuminen on otettava huomioon riskejä kartoitettaessa. Elintärkeän tiedon hajauttaminen useaan konesaliin pienentää riskiä tiedon menettämisestä.